cartell-portalblau-2020

Aquest estiu hi haurà festival Portalblau amb música, arts escèniques i compromís social

Portalblau, el festival de música i art a la Mediterrània, se celebrarà enguany de l’1 al 15 d’agost a l’Escala i Empúries a tres escenaris: la Mar d’en Manassa, els Jardins de la Muralla Grega i el Fòrum Romà d’Empúries.

L’edició de 2020 presenta dues particularitats: una programació més reduïda degut a la pandèmia i la denominació (via concurs públic) de Cristina Torres com a nova directora.

Reflexió, més compromís social amb l’entorn immediat i més que paritat

La cultura és un dels elements claraments definitoris de la raça humana i la música i l’art, en totes les seves expressions, són elements necessaris, imprescindibles i molt efectius en la transmissió de valors humans i que permeten la cohesió social.

Els agents que intervenen en la organització de festivals tenen, sens dubte, una oportunitat per dur a terme aquesta tasca. Una tasca que manifesta la importància de la cultura com a element de cohesió social.

El Festival Portalblau, sensible amb la situació actual, compromès cultural i socialment,  durà a terme un seguit d’accions per promoure valors socials:

 • El festival destinarà part de la recaptació de les entrades de l’edició 2020 al Banc dels Aliments de L’Escala (SLDA).
 • El festival farà una proposta per a la contractació de joves de L’Escala per a tasques d’organitzacions i muntatges.
 • S’impulsaran mesures per minimitzar l’impacte ambiental en la realització del festival per tal de reduir la petjada ecològica en la línia del projecte desemBOSSA’t de L’Escala.
 • Foment en la igualtat i diversitat de gènere. Per una igualtat real i efectiva és necessari crear situacions possibles que serveixin de referents per al nostre entorn més proper.

El Portalblau 2020 tant per la programació com per l’equip que el fa possible és majoritàriament femení (prop d’un 70% del total).

A més, i per la situació excepcional que viu el món, Portalblau acollirà una activitat en format de conferència el 31 de juliol que vol ser un espai de reflexió entorn la zona mediterrània com un espai pau i estabilitat, de prosperitat compartida i de diàleg entre cultures i civilitzacions.

Arts escèniques i concerts per tots els públics 

La programació cultural que es presenta, amb un format més reduït a causa del moment actual, manté l’eix conceptual que caracteritza el Festival: la promoció dels valors de la cultura a la mediterrània.

La narració oral (“Bàrbars”), Kavafis (“A la llum del dia”), melodies d’arrel tradicional convertides en cançó d’autor (Gemma Humet), Mallorca (Maria Jaume), Nàpols (Alessio i Giancarlo Arena), fusió cultural (Las Migas) i artistes locals (Els Amics de les Arts i Damaris Gelabert) son els elements definitoris de la programació de Portalblau 2020.

És també amb la voluntat d’anar incrementant la presència de les arts escèniques al festival que el festival enguany presenta dues propostes amb la paraula i el vers com a protagonistes narrades per intèrprets experimentats en places i carrers i experts en captar l’atenció d’un públic passavolant.

La programació: 

01 ago| Espectacle ‘Bàrbars’ amb Jordina Biosca i David Garcia. 

Barbaritats elevades a l’enèssima potència. Quan els continguts van directament a l’ànima i de retruc pincen la ment. Quan el to subtil d’un vers desferma tempestes i ofega es sentits, tot allò què passa escrit en tinta esdevé carn pròpia, mirall d’un mateix. Recitat, narrat. Sentit. Repertori aquí

6 agost: A la Llum del Dia: Trobada poètica i musical de la mà de Kavafis.

Participants: Josep Tero, Carme Callol, Jaume Comas i Eusebi Ayensa

07 agost: GEMMA HUMET – “Petit Univers”

Gemma Humet és una de les veus amb més llum i personalitat del panorama català actual.  Una de les artistes que més clarament ha impregnat la seva obra amb l’essència de la cançó d’autor. El seu nou disc sortirà al 2021 i comptarà amb un so renovat que barreja la caixa de ritmes i els sintetitzadors amb les melodies d’aires mediterranis i la càlida veu de la Gemma.

08 agost: MARIA JAUME – Presentant en el seu primer disc 

El folk acústic i el pop independent en la seva accepció més íntima són els signes d’identitat de Maria Jaume, jove cantautora mallorquina que es presenta amb un grapat de cançons pròximes i sinceres, i amb l’essència del mediterrani.  Guanyadora a la darrera edició del concurs Sona 9, actualment prepara el seu primer àlbum.

09 agost: ALESSIO ARENA I GIANCARLO ARENA – Presentació del seu nou disc Dummèneca

Els dos germans cantants barregen els seus repertoris nascuts entre Itàlia i Catalunya, incloent-hi les mitologies familiars i les històries d’una infància profundament transcultural i mediterrània. Amb un segell de delicadesa i originalitat, Alessio Arena i Giancarlo Arena ens proposen peces originals i reinterpretacions de “word music d’autor”.

13 agost: LAS MIGAS – Presentant el seu darrer disc Cuatro  

Las Migas és el quartet format per Carolina Fernández (veu), Marta Robles (guitarra), Alicia Grillo (guitarra) i Roser Loscos (violí). Destaquen per ser diferents i semblants al mateix temps i la fusió de cultures tan meravellosa que creen quan estan juntes. Enguany celebren el seu 15è aniversari presentant el seu darrer disc Cuatro.

14 agost: DAMARIS GELABERT- Mou el cos en format especial

Dàmaris Gelabert presenta una proposta variada que va des de la música mediterrània fins al country, passant pel rock, la rumba i la bossa nova. Amb un repertori que esdevé un crit optimista a la vida a prop de la natura, aprenent a gaudir dels moments i dels regals que ens ofereix.

15 agost: ELS AMICS DE LES ARTS – Els dies més dolços

Els Amics de les Arts presentaran Els dies més dolços. Un repertori que sonarà tal i com el van presentar pel seu canal de YouTube durant el confinament. Aquesta oportunitat, totalment circumstancial, dona al públic la possibilitat de viure un espectacle únic que ens recordarà els inicis de la banda i on es revisitaran les seves cançons més estimades.

Nous aforaments i mesures de seguretat 

Els espais que acolliran l’edició 2020 del festival compliran amb totes les mesures de seguretat i higiene exigides. 

Amb un format reduït i amb uns aforaments de: 450 localitats al Fòrum Romà d’Empúries; 80 localitats al Mar d’en Manassa ( no s’instal·larà la grada ) i 100 localitats als Jardins de la Muralla Grega d’Empúries. 

A més, l’organització del festival ha previst un seguit de mesures per tal d’assegurar-se complir amb totes les mesures de seguretat necessàries. Les mesures són:

 1. Les localitats no són numerades. L’organització adjudicarà els seients per ordre cronològic de compra, i s’assignaran el mateix dia del concert durant l’acomodació.
 2. L’esdeveniment es celebrarà mantenint les distàncies de seguretat requerides.
 3. Els nuclis familiars i/o unitats de convivència que vulguin estar junts han de comprar les entrades amb una sola operació.  Fins a un màxim de 10 localitats.
 4. Per evitar possibles aglomeracions a l’entrada recomanem assistir amb el temps suficient.
 5. Al comprar l’entrada l’espectador es compromet a complir les normatives i protocols establerts. L’organització es reserva el dret d’admissió en cas que l’espectador no compleixi.
 6. L’organització facilitarà als espectadors la normativa fixada per l’organització a través d’un correu electrònic amb anterioritat a la celebració del espectacle.
 7. Totes les persones de 6 anys o més han d’assistir als espais amb mascareta i dur-la posada en els moments en que no es puguin mantenir la distància social requerida.  
 8. Recomanem rentar-se les mans amb el gel hidroalcohòlic que trobaran en el mateix recinte.
Pinterest